Pieczone ziemniaczki z sosem sojowym: Frytki z restauracji chowają się do tego dania. Unikalny przepis.

Zwykłe ziemniaki gotowane, owszem są smaczne, ale czasem ma się ochotę na jakąś odmianę. Świetną alternatywą będą dla nich ziemniaki z piekarnika w sosie sojowym.

Składniki na ziemniaki w sosie sojowym:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 40 g sosu sojowego,
  • 2-3 ząbki świeżego czosnku,
  • 40 g oleju,
  • 1 pęczek świeżych, dowolnych ziół do smaku,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie ziemniaków w sosie sojowym:

Przygotowanie zaczynamy od obrania ziemniaków. Następnie kroimy je w ćwiartki, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Nie solimy wody. Gotujemy około 5-7 minut, tak aby były półtwarde.  Do miseczki wlewamy sos sojowy. Dodajemy olej,sól i pieprz.

Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno kroimy. Dodajemy go do sosu sojowego. Wszystko razem dokładnie mieszamy za pomocą widelca lub trzepaczki. Po upływie określonego czasu, ziemniaki ściągamy z gazu, odcedzamy z wody i zostawiamy do ostygnięcia.

Następnie polewamy ziemniaki wcześniej przygotowanym sosem sojowym. Rozprowadzamy go dokładnie, najlepiej przykryć garnek pokrywką i potrząsać nim, aż sos wymiesza się całkowicie z ziemniakami. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blachę do pieczenia smarujemy olejem, następnie układamy na niej ziemniaki. Powinny być w niedalekiej odległości od siebie.

Do nagrzanego piekarnika wkładamy tak przygotowana blachę z ziemniakami. Pieczemy około 15-20 minut, aż będą miękkie. Zioła drobno siekamy i posypujemy nimi gotowe ziemniaki. Ziemniaki idealnie smakują z dodatkiem sosu śmietanowego.

Składniki na sos:

  • 100 g śmietany,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie sosu:

  • Do miseczki wkładamy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Gotowe.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!