You might also like
Nie wyobrażamy sobie bez nich świąt, obiadów u babci , czy w ogóle życia. Kiedy ktoś z moich zagranicznych przyjaciół pyta czy to trudna potrawa i w czym tkwi jej sekret, odpowiadam, że wszystko zależy od ciasta, oczywiście farsz też jest bardzo istoty, ale jeśli ciasto będzie złe to nic z tych pierogów nam nie wyjdzie.
Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli i zamieszaj. Wodę doprowadź do wrzenia. Następnie wlej gorącą wodę do miski z mąką i zamieszaj łyżką, aż się nieco połączy (nie stworzy jeszcze zwartej całości), wszystko wysyp na stolnicę, mieszanie w misce ułatwia jedynie połączenie i nieoparzenie się.
Następnie ciasto wyrabiamy ręcznie przez ok 10 – 15 minut, im dłużej tym lepiej, w razie potrzeby podsypując mąką. Oczywiście można do wykonania ciasta użyć robota kuchennego, wtedy wszystkie składniki umieszczamy w misie, a wyrabianie zostawiamy jemu do momentu, aż wyjdzie elastyczne dobrze połączone ciasto.
Comments are closed.