Bierz się do roboty i ulep najlepsze pierogi na świecie – Tajemnica, która pomoże Ci udoskonalić swoją przygodę z pierogami.

Ciężko zrobić idealne ciasto na pierogi. Czasem zastanawiamy się, w jakich proporcjach dodać poszczególne składniki, czy należy dodać jajka, jakiej użyć mąki.

Okazuje się, że wcale nie jest to aż tak skomplikowane, jeśli zna się dobry przepis. Przepis, który prezentujemy, pochodzi z 1920 roku. Jego tajemnicą jest odpowiednia mąka i proporcje wszystkich składników. Nie dodajemy też jajka. Zwyczaj ten pochodzi z Włoch, gdzie do makaronu czy ravioli jajko się dodaje.

Jednak sprawia ono, że ciasto jest twarde i nie jest elastyczne, a nam na tym nie zależy. Zaprezentowany przepis powinien starczyć na około 45-50 pierogów. Wszystko zależne jest od ich wielkości oraz ilości farszu, który zostanie włożony do środka.

Składniki:

  • ciepła woda – 280 ml
  • sól – 1 łyżeczka
  • olej – 1 łyżeczka
  • mąka pszenna typu 450 lub 480 – 500 g

Przygotowanie

Całą mąkę dokładnie przesiewamy, by nie była zbita lub zabrudzona, co może przeszkadzać w wyrabianiu ciasta i lepieniu pierogów. W oddzielnej miseczce mieszamy wodę, sól i olej. Dodajemy całą przesianą mąkę i mieszamy delikatnie za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki.

Składniki muszą połączyć się w jednolitą, spójną masę, która nie będzie miała żadnych grudek. Ciasto wyrabiamy dłońmi, nigdy mikserem. Ugniatamy do momentu, aż zacznie odchodzić od brzegów miski. Dopiero wtedy można przełożyć je na stolnicę.

Na stolnicy wyrabiamy ciasto przez kolejne 15-20 minut. Musi być elastyczne, uciągliwe i miękkie. Ciepło i nacisk dłoni sprawiają, że ciasto zaczyna mieć odpowiednią konsystencję, na której najbardziej nam zależy. Ciasto należy podzielić na kilka części i trzymać w cieple, najlepiej pod przykryciem.

Z ciasta nie może uciec ciepło, ponieważ będzie suche. Dopiero wtedy można zająć się rozwałkowywaniem ciasta, nakładaniem farszu i przygotowaniem pierogów.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!