Nie jadłam smaczniejszych. Babcia zdradziła przepis na leniwe pierogi z twarogu. Poznaj przepis

Pierogi leniwe to dla wielu osób smak dzieciństwa. Na myśl o nich uśmiechamy się wspominając babciną i rodzinną kuchnię.

I choć jest to danie bardzo szybkie i łatwe do wykonania to również niezwykle smaczne w swojej prostocie. Dzisiaj przepis na tradycyjne leniwe pierogi zwane również leniwymi kluskami lub pierogami z serem.

Składniki na pierogi leniwe

  • twaróg – 500 g
  • mąka pszenna – 1 szklanka
  • jajko – 1 szt.
  • cukier – 3 łyżki
  • masło – 30 g
  • sól do smaku

Wykonanie

Twaróg rozgniatamy widelcem i łączymy z pozostałymi składnikami – za wyjątkiem mąki. Całość mieszamy dokładnie tak długo, aż masa będzie gładka i bez grudek. Dodajemy przesianą mąkę pszenną i zagniatamy ciasto na leniwe.

Z gotowego ciasta robimy długi wałek, który kroimy na małe, kilkucentymetrowe kawałki – tak powstają nasze leniwe pierogi.

W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą. Do wrzątku wrzucamy kolejno pierogi tak, aby woda  nie przestała się gotować. Od momentu wypłynięcia kluski gotujemy ok. 40 minut, po czym wyjmujemy.

Najlepszym dodatkiem do leniwych pierogów jest masło lub dżem, owoce sezonowe lub śmietana, a niektórzy lubią je jeść z dodatkiem zasmażonej tartej bułki. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!