Przepis na danie, które przeniesie Cię z powrotem w czasy Twojego dzieciństwa, kiedy wszystko było proste, a Ty nie miałeś żadnych trosk.

Prezentujemy przepis na wyjątkowe placki ziemniaczane, które znikają w kilka chwil. Dzięki temu przepisowi można przypomnieć sobie smak dzieciństwa i przedszkola.

Przepis, który prezentujemy, jest bardzo prosty i wymaga tylko patelni. Każdy, kto spróbuje placków, wykonanych według poniższego przepisu będzie po prostu zachwycony. Zapraszamy serdecznie do zapoznania się z poniższym przepisem.

Niezbędne składniki

  • Półtora kilograma ziemniaków
  • Pół kilograma chudej wieprzowiny
  • 50 gramów masła
  • 1 cebula
  • Pół szklanki mąki
  • sól i pieprz dla smaku
  • 100 mililitrów oleju roślinnego

Jak przygotować?

Pierwszym krokiem przy przygotowaniu placków jest zmielenie wieprzowiny i dodanie do niej soli oraz pieprzu. Następnie bierzemy cebulę i kroimy ją w kostkę i smażymy z mięsem, które wcześniej zostało przez nas zmielone. Oczywiście smażenie następuje na oleju roślinnym.

Następnym krokiem jest przygotowanie ziemniaków. Czyścimy, obieramy, gotujemy i mieszamy wraz z olejem, solą oraz pieprzem. Po ugotowaniu zgniatamy je na delikatne puree, tak aby nie było żadnych grudek. Do tak uzyskanej masy dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.

W tym momencie z puree i mięsa robimy placki, które smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Dodatkową modyfikacją, którą można zrobić, jest maczanie placków w bułce tartej, a nawet dodanie grzybów i ziół. Smacznego.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!