Fantastyczny przepis na ekspresowe i smakowite powidła śliwkowe.

Ten przepis przedstawia nowy sposób na gotowanie powideł bez konieczności wkładania w to większego wysiłku i poświęcania dużej ilości czasu. Warto go wypróbować w swojej kuchni, aby przekonać się, że nie są to słowa rzucane na wiatr.

Składniki potrzebne do przygotowania powideł

  • 2 kilogramy śliwek
  • 4 łyżki stołowe rumu
  • 2 łyżki stołowe octu
  • dwie porcje cukru po 250 g
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 5 kawałeczków zmiażdżonych goździków

Przygotowanie

Przygotowanie powideł należy rozpocząć od wydrylowania śliwek i przekrojenia ich na połowy. Następnie należy wyłożyć owoce równą warstwą w naczyniu służącym do pieczenia (ważne, by było dość głębokie, aby śliwki mogły puszczać sok) i skropić dwiema łyżkami octu.

Całość należy wstawić do piekarnika o temperaturze dwustu pięćdziesięciu stopni i piec około dwudziestu do dwudziestu pięciu minut. Istotne, aby nie mieszać owoców w trakcie przygotowywania ich w piekarniku. Po odliczeniu 25 minut śliwki należy posypać jedną z przygotowanych porcji cukru.

Następnie naczynie należy z powrotem wstawić do piekarnika, jednakże tym razem na kwadrans, po czym dosypać pozostały cukier i ponownie włożyć śliwki na piętnaście minut. Na sam koniec, po wyjęciu blachy owoce należy posypać przyprawami i skropić rumem.

Całą mieszaninę powinno się dokładnie zblendować i wlać do słoików, jednocześnie pamiętając, aby ich brzegi pozostawić wolne od powideł i postawić do góry dnem. Dżem można jeść po ostygnięciu.Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!