Ciasto Gerbota – węgierski przysmak. Żaden łasuch się nie oprze. Prawdziwe odkrycie kulinarne

Ciasto Gerbota to węgierski przysmak, który powinien spróbować łasuch w każdym wieku.

Tradycyjna receptura łączy w sobie słodycz dżemu morelowego, wyraźny smak orzechów włoskich i mlecznej masy, a całość oblana jest pyszną czekoladą. Deser węgierski nie tylko niebiańsko smakuje, ale także kusi swoimi eleganckimi, starannie ułożonymi warstwami.

Skuś się i Ty: oto przepis w całości:

Składniki:

  • mąka pszenna: 500 gram
  • jajka: 2 sztuki
  • masło: 200 gram
  • cukier: 200 gram
  • dżem morelowy: 500 gram
  • śmietana 30%: 200 gram
  • orzechy włoskie: 400 gram
  • mleczna czekolada: 100 gram
  • cukier puder: 100 gram
  • świeże drożdże: 25 gram
  • cukier waniliowy: 1 łyżeczka
  • skórka otarta z cytryny: 1 łyżeczka
  • szczypta soli

Wykonanie:

Pokrusz w większej misce świeże drożdże, dodaj do nich cukier puder. Roztop w garnuszku masło, zagotuj. Kiedy lekko przestygnie, ale będzie jeszcze ciepłe, wlej masło do drożdży. Zostaw łyżeczkę masła na później, będzie potrzebna do wykonania polewy.

Do drożdży, cukru i mleka dodaj jajka. Masę utrzyj mikserem. Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj śmietanę i skórkę z cytryny. Masę zagniatamy energicznie w jednolitą kulę; jeśli klei się do rąk, należy dosypać jeszcze mąki. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut.

Orzechy włoskie mielimy na miazgę, następnie dodajemy do nich cukier i cukier waniliowy. Masę dzielimy na 3 części. Ciasto drożdżowe dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy każdą część na blat o grubości ok. pół centymetra i dopasowujemy do kształtu naszej blaszki z wysokimi brzegami, którą wykładamy papierem do pieczenia.

Dno blachy wyklejamy pierwszym blatem ciasta. Smarujemy całość dżemem morelowym, następnie wykładamy równomiernie masę orzechową. Czynność kończymy w momencie, kiedy został nam ostatni blat ciasta na samej górze. Nakłuwamy go w wielu miejscach widelcem.

Ciasto przykryte ściereczką odstawiamy na około 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto pieczemy przez około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy polewę: czekoladę łączymy z łyżką masła w garnku i roztapiamy.

Ostudzone ciasto Gerbota polewamy gorącą polewą czekoladową.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!