Pyszna szarlotka z budyniową pianką z receptury babci – tak dobrej jeszcze nie jadłaś. Hit każdego przyjęcia
Pyszna szarlotka z receptury cioci
Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast, które gości na polskich stołach podczas każdej okazji. Chcę przedstawić Ci nowy przepis na pyszną szarlotkę z kremem budyniowym.
Składniki na ciasto
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 kostka schłodzonego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 3 pełne łyżki cukru pudru
- odrobina bułki tartej do posypania kruchego spodu
Składniki na krem budyniowy
- niecałe pół szklanki oleju
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (koniecznie bez cukru)
- 1 paczuszka cukru waniliowego
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
Składniki na mus jabłkowy
- około 1 kilograma jabłek
- 2 pełne łyżki cukru
- sok z jednej cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 pełna łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo musimy przygotować cukier puder i śmietanę 18% do stworzenia lukru, którym posmarujemy ciasto.
Jak przygotować przepyszną szarlotkę z musem budyniowym?
Kruche ciasto:
Do miski wrzucamy zimne rozdrobnione masło i dodajemy do niego cukier, mąkę, proszek do pieczenia i 4 żółtka. Ciasto dobrze ugniatamy i dzielimy na dwie równe części. Następnie zawijamy je w folię i wkładamy na godzinę do zamrażarki.
Mus jabłkowy:
Jabłka trzemy na tarce (na grubych oczkach). Odlewamy sok z wiórek i wrzucamy je na rozgrzaną patelnię. Aby nasz mus nabrał wyrazistego smaku, dodajemy cynamon, cukier oraz sok z cytryny. Mus trzymamy na patelni tak długo, aż nadmiar wody odparuje.
Na sam koniec posypujemy go łyżeczką skrobi ziemniaczanej, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Do upieczenia szarlotki potrzebujmy kwadratowej blachy o bokach około 24 cm.
Wykładamy ją papierem do pieczenia. Wyjmujemy jedną cześć ciasta i ścieramy na dużych oczkach, równomiernie wypełniając blachę. Następnie posypujemy spód bułką tartą. Tak przygotowane ciasto podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu lekko studzimy.
Białka ubijamy na najwyższych obrotach, aż do uzyskania sztywności. W międzyczasie dosypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Następnie zmniejszamy obroty i powoli dodajemy budyń. Na sam koniec wlewamy olej i mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.
Teraz wystarczy połączyć wszystkie elementy i włożyć ciasto do piekarnika. Na podpieczony spód wrzucamy mus jabłkowy, a na niego krem budyniowy. Na wierzch ścieramy drugą połowę ciasta. Całość wrzucamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopnie przez pół godziny.
Comments are closed.