Pyszna szarlotka z budyniową pianką z receptury babci – tak dobrej jeszcze nie jadłaś. Hit każdego przyjęcia

Pyszna szarlotka z receptury cioci

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast, które gości na polskich stołach podczas każdej okazji. Chcę przedstawić Ci nowy przepis na pyszną szarlotkę z kremem budyniowym.

Składniki na ciasto

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 kostka schłodzonego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 3 pełne łyżki cukru pudru
  • odrobina bułki tartej do posypania kruchego spodu

Składniki na krem budyniowy

  • niecałe pół szklanki oleju
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (koniecznie bez cukru)
  • 1 paczuszka cukru waniliowego
  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru

Składniki na mus jabłkowy

  • około 1 kilograma jabłek
  • 2 pełne łyżki cukru
  • sok z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 pełna łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo musimy przygotować cukier puder i śmietanę 18% do stworzenia lukru, którym posmarujemy ciasto.

Jak przygotować przepyszną szarlotkę z musem budyniowym?

Kruche ciasto: 

Do miski wrzucamy zimne rozdrobnione masło i dodajemy do niego cukier, mąkę, proszek do pieczenia i 4 żółtka. Ciasto dobrze ugniatamy i dzielimy na dwie równe części. Następnie zawijamy je w folię i wkładamy na godzinę do zamrażarki.

Mus jabłkowy:

Jabłka trzemy na tarce (na grubych oczkach). Odlewamy sok z wiórek i wrzucamy je na rozgrzaną patelnię. Aby nasz mus nabrał wyrazistego smaku, dodajemy cynamon, cukier oraz sok z cytryny. Mus trzymamy na patelni tak długo, aż nadmiar wody odparuje.

Na sam koniec posypujemy go łyżeczką skrobi ziemniaczanej, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Do upieczenia szarlotki potrzebujmy kwadratowej blachy o bokach około 24 cm.

Wykładamy ją papierem do pieczenia. Wyjmujemy jedną cześć ciasta i ścieramy na dużych oczkach, równomiernie wypełniając blachę. Następnie posypujemy spód bułką tartą. Tak przygotowane ciasto podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu lekko studzimy.

Białka ubijamy na najwyższych obrotach, aż do uzyskania sztywności. W międzyczasie dosypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Następnie zmniejszamy obroty i powoli dodajemy budyń. Na sam koniec wlewamy olej i mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.

Teraz wystarczy połączyć wszystkie elementy i włożyć ciasto do piekarnika. Na podpieczony spód wrzucamy mus jabłkowy, a na niego krem budyniowy. Na wierzch ścieramy drugą połowę ciasta. Całość wrzucamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopnie przez pół godziny.

Kiedy wierzch się przyrumieni, ciasto wyjmujemy, smarujemy lukrem i delektujemy się jego pysznym, lekkim smakiem. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!