Jak zrobić pyszne rogaliki, aby wszystkim zasmakowały. Przepis od mojej babci. Rewelacyjny smak

Jeżeli masz ochotę przenieść się do czasów dzieciństwa, to niewątpliwie pomogą Ci w tym przepyszne rogaliki na mleku.

Możesz wypełnić je ulubionym nadzieniem lub pozostawić bez nadzienia. Poznaj recepturę, przygotuj i rozkoszuj się smakiem.

Składniki:

  • 500g mąki,
  • 5 łyżek cukru,
  • 2 łyżeczki suchych drożdży,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki sezamu (nasion).
  • 200ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 75g masła,
  • 100g wybranego dżemu do nadziania rogalików.

Przygotowanie:

W misce wymieszać ciepłe mleko, łyżkę cukru, drożdże oraz dwie łyżki mąki. Mieszankę odstawić na chwilę. Ubić jajko. Do osobnego naczynia przesiać pozostałą mąkę, dodać resztę cukru, sól oraz ubite jajko.

Składniki połączyć z przygotowaną uprzednio masą z drożdżami. Wszystko razem zagnieść na gładkie ciasto. Do ciasta dodać masło i ponownie zagnieść. Odstawić na godzinę.

Przygotowane ciasto podzielić na około 12 części. Każdą uformować w kulkę, przykryć ściereczką i pozostawić na 10 minut. Każdą z uformowanych kulek rozwałkować na podłużny placek (trochę dłuższy niż dłoń).

Na jednej krawędzi ułożyć dżem i złączyć krawędzie w taki sposób, aby nie wyciekł. Z drugiej strony wykonać cztery nacięcia i zawinąć rogaliki.

Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i odstawić na około 20 minut.

Posmarować rogaliki ubitym jajkiem, posypać sezamem i wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!