Rolada z boczku – Zrób kulinarne wrażenie na swoich gościach: W sklepie tego nie kupisz, lepiej zapisz przepis.

Poszukujesz sprawdzonego przepisu na niedzielny obiad w dużym gronie lub na świąteczną kolację?

Przedstawiony poniżej przepis na roladę sprawdzi się idealnie do tego celu, nasycając żołądki całej rodziny. Pieczony boczek najlepiej przygotować w rękawie.

Dlaczego? Dzięki temu pozostanie on w dobrej jakości przez długi czas, ciesząc gości wspaniałym aromatem użytych przypraw.

Potrzebne składniki:

  • 1 kg boczku
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Mięso najpierw należy umyć i pozbyć skóry przy użyciu ostrego noża. W następnej kolejności boczek kroimy na plastry i potem na kostkę o grubości 1 cm.

Kawałki mięsa należy następnie zmarnować. W tym celu cebulkę pokrój w kostkę, a marchew zetrzyj na tarce na średnich lub małych oczkach. Mięso wymieszaj z przyprawami, solą, cebulą i marchewką, a potem odłóż na 30 minut.

Po tym czasie do zawartości dodaj jajko i ponownie wszystko wymieszaj. Do dwóch rękawów do pieczenia włóż kawałki boczku, zwiń na kształt rolady, wypuść powietrze i zwiąż luźno bawełnianym sznurkiem.

Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Do blachy do pieczenia włóż rolady i piecz przez godzinę.

Po upieczeniu należy pozostawić mięso do ochłodzenia, następnie położyć na nim jakiś ciężki przedmiot, po czym wstawić boczek na całą noc do lodówki.

Następnego dnia wyjmij mięso z lodówki i rękawa. Przed podaniem roladę należy pokroić na mniejsze plasterki (około 1 cm grubości).

Danie idealnie komponuje się z musztardą lub chrzanowym sosem. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!