Każda gospodyni musi znać ten przepis: Rolada z kurczaka na kanapki – nie kupuj wędliny w sklepie.

Domowa rolada z kurczaka to uniwersalne danie. Świetnie sprawdzi się zarówno na świątecznym stole jak i na co dzień, jako dodatek na kanapkę. Będzie bardzo dobrym zamiennikiem dla wysoko przetworzonej kiełbasy czy szynki kupowanej w sklepie.

Sposób przygotowania rolady jest banalnie prosty, a przy tym jest ona bardzo oryginalna, sycąca i smaczna. Na pewno wzbudzi zachwyt wszystkich członków rodziny. Dlatego wypróbuj mój przepis na domową roladę z kurczaka w swojej kuchni już dziś.

Składniki:

  • kurczak – 1 sztuka,
  • żelatyna – 30 gram,
  • czosnek – 2 ząbki,
  • sól i przyprawy – do smaku,
  • opcjonalnie orzechy włoskie – 100 gram.

Do rolady możesz wykorzystać całego kurczaka lub tylko filet, jeśli preferujesz chude mięso.

Przygotowanie – krok po kroku:

W mojej wersji przepisu mięso będę dusić. Warto jednak zaznaczyć, że można je przygotować również na inny sposób, to znaczy gotując. Otrzymasz wtedy przeźroczysty wywar. Zachęcam do wypróbowania obu wersji przygotowania rolady.

Połóż mięso na patelnię. Nie dodawaj tłuszczu! Na małym ogniu zacznij dusić kurczaka. Dodaj soli i przypraw według uznania oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Przykryj patelnię pokrywką i duś dalej na małym ogniu.

Rozpuści dokładnie żelatynę w ciepłej wodzie. Po 35 minutach duszenia na małym ogniu we własnym sosie, mięso powinno być gotowe. Pozostaw mięso do ostygnięcia, a następnie oddziel je od kości. Wymieszaj oddzielone mięso z rozpuszczoną żelatyną i płynem pozostałym z duszenia.

Opcjonalnie możesz dodać również rozdrobnione orzechy włoskie albo podsmażoną cebulkę. Wymieszane składniki wlej do plastikowej butelki. Zakręć butelkę i pozostaw ją w lodówce do całkowitego zastygnięcia.

Kiedy rolada zastygnie, rozetnij delikatnie butelkę i wyjmij roladę. Rolada jest gotowa do zjedzenia. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!