Sposób przygotowania rolady jest banalnie prosty, a przy tym jest ona bardzo oryginalna, sycąca i smaczna. Na pewno wzbudzi zachwyt wszystkich członków rodziny. Dlatego wypróbuj mój przepis na domową roladę z kurczaka w swojej kuchni już dziś.
Do rolady możesz wykorzystać całego kurczaka lub tylko filet, jeśli preferujesz chude mięso.
W mojej wersji przepisu mięso będę dusić. Warto jednak zaznaczyć, że można je przygotować również na inny sposób, to znaczy gotując. Otrzymasz wtedy przeźroczysty wywar. Zachęcam do wypróbowania obu wersji przygotowania rolady.
Rozpuści dokładnie żelatynę w ciepłej wodzie. Po 35 minutach duszenia na małym ogniu we własnym sosie, mięso powinno być gotowe. Pozostaw mięso do ostygnięcia, a następnie oddziel je od kości. Wymieszaj oddzielone mięso z rozpuszczoną żelatyną i płynem pozostałym z duszenia.
Opcjonalnie możesz dodać również rozdrobnione orzechy włoskie albo podsmażoną cebulkę. Wymieszane składniki wlej do plastikowej butelki. Zakręć butelkę i pozostaw ją w lodówce do całkowitego zastygnięcia.
Comments are closed.