Na początku należy dokładnie opłukać liście i przekroić je na pół. Dzięki temu puszczą więcej soku. Dodatkowo należy umyć i pokroić ze skórką cytrynę, limonkę lub pomarańcz. W kolejnym kroku należy układać na przemian liście z cytrusami, aż do zapełnienia całego pojemnika. Po zamknięciu pojemnik najlepiej odstawić za okno.W ciągu kilku tygodni cukier powinien się rozpuścić. W międzyczasie można go mieszać i lekko uciskać.
Co ważne, należy regularnie sprawdzać wygląd syropu i pilnować, czy nie pojawiła się pleśń. Gdy syrop będzie całkowicie płynny, należy go dokładnie odcedzić przez płótno. Tak przygotowany syrop powinien być przechowywany w lodówce.
Jest on delikatny dla żołądka, pomaga przy stanach zapalnych gardła, oskrzeli i innych jesienno-zimowych dolegliwościach. Wystarczy spożywać 1 łyżeczkę 3 razy na dzień. Syrop można też dodawać do płatków owsianych i jogurtu.
Comments are closed.