Różnica gwarantowana: Tajny składnik, który sprawi że Twoje wypieki będą puszyste jak nigdy – Przepis.

Szukasz idealnego przepisu na zakwas? No to znalazłaś! Szykuj się na puszyste bułeczki i pyszne ciasta!

Pssst! Kluczowy w tym przepisie jest sekretny składnik przed ugniataniem ciasta – będziesz mogła zabłysnąć przed bliskimi.

Podane w przepisie ilości wystarczają na ok. 1,5 kg ciasta. Zazwyczaj używa się całego na raz, ale gdyby został jakiś zapas, można go śmiało zamrozić i wykorzystać kiedy indziej. Zawsze jednak lepiej używać świeżego ciasta, więc jeśli wiesz, że 1,5 kg to za dużo, spróbuj podzielić składniki na pół.

Składniki:

Drożdże:

  • suszone drożdże – 10 g (lub 30 g świeżych)
  • cukier – 1 łyżka
  • mąka pszenna – kilka łyżek
  • ciepła woda – 0,5 szklanki

Ciasto:

  • mąka pszenna – 1 kg (przesianej!)
  • jajka – 2
  • masło – 200 g (warto je wcześniej wyjąć z lodówki)
  • mleko – 1,5 szklanki
  • cukier – 0,5 szklanki
  • kwaśna śmietana – 3 łyżki
  • olej słonecznikowy – 2 łyżki
  • sól – łyżeczka
  • wódka – 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Rozpuścić cukier i drożdże w ciepłej (ale nie zbyt gorącej) wodzie.

Dodać tyle mąki, by masa zyskała gęstość śmietany. Odłożyć całość na bok, by drożdże zdążyły wyrosnąć. Podczas oczekiwania na drożdże wymieszać cukier i jajka. Po zakwaszeniu drożdży dodać je do jajek i wymieszać. Dodać do mieszanki sól, masło, śmietanę i wódkę. Całość ubić i wymieszać trzepaczką.

Małymi porcjami dodawać mąkę i równocześnie mieszać trzepaczką ciasto. Gdy stanie się gęste, zacząć ugniatać rękami. W tym etapie zużyć tylko połowę przygotowanej mąki. Po ugnieceniu ciasta przykryć je i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Następnie dodać pozostałą mąkę i porządnie wymieszać. Znów przykryć i odstawić też na godzinę.

Ciasto powinno już przypominać chmurkę. Nie zaskocz się, gdy urośnie nawet trzykrotnie! Możesz już je wykorzystać, jak Ci się tylko wymarzy. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!