Rumuńskie Gołąbki – przepis idealny. Nie jadłam nigdy tak dobrych. Już nie robię tradycyjnych.

Następnie gotujemy ryż na półtwardo. Następnie kroimy cebulę na małe kawałki, ścieramy na tarce z drobnymi oczkami marchewkę i podsmażamy wszystko na patelni. Następnie mieszamy warzywa z ryżem, dodajemy także mięso mielone i doprawiamy całość ulubionymi przyprawami. Tak przygotowanym farszem napełniamy liście kapusty. Zawijamy je jak tradycyjne gołąbki.

Gotowe roladki układamy na lekko wysmarowanej masłem blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Przygotowane roladki podlewamy połową szklani wody i przykrywamy folią, następnie wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

Gołąbki należy piec przez około 25 minut.  W czasie pieczenia się gołąbków przygotowujemy sos.

W tym celu drobno siekamy pomidory, ścieramy ser na drobnych oczkach tarki, siekamy pietruszkę, przeciskamy czosnek przez praskę i łączymy wszystkie składniki. Po wymieszaniu wszystkich składników dodajemy śmietanę, przyprawy i ponownie wszystko mieszamy.

Gotowym sosem polewamy gołąbki i wstawiamy blaszkę z powrotem do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie danie jest gotowe do podania. Smacznego!

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!