Schab po bałkańsku – jest tak pyszny, że lepiej zrób podwójną porcję. Tak dobrego jeszcze nie jadłaś

Jeśli lubisz leczo, ale nieco znudził Ci się jego smak, mamy dla Ciebie nie lada propozycje – danie bardzo podobne, w którym kiełbasę zastępuje delikatne mięso schabowe. Dzięki zawartości pomidorów i papryk zachęca nie tylko aromatem ale również kolorami. Aż żal nie spróbować!

Składniki:

  • około 0,5 kg schabu
  • 250 g pieczarek
  • 4 papryki różnokolorowe
  • 2 cebule
  • 3 ogórki kiszone lub konserwowe
  • ząbek czosnki
  • 2 puszki pomidorów krojonych bez skórek
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta pieprzu chilli cayenne
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
  • mąka pszenna

Przygotowanie:

Papryki umyj, osusz i pozbaw gniazd nasiennych. Następnie pokrój w cieniutkie paseczki. Cebulę obierz i pokrój w piórka a czosnek po obraniu przeciśnij przez praskę. Pieczarki pokrój w plastry i podsmaż.

Ogórki pokrój w niezbyt cienkie plastry. Mięso umyj, osusz i pokrój najpierw jak na kotlety a później w paski. Posyp je przyprawami: słodką papryką, pieprzem kajeńskim, solą, majerankiem i pieprzem. Otocz w mące i podsmaż na rozgrzanym oleju, aż pięknie się zarumieni.

Zdejmij podsmażony schab z patelni. Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu z zasmażka i odrobinie dolanego oleju zeszklij cebulkę. Dodaj czosnek i smaż około pół minuty po czym dodaj pieczarki i smaż aż do połączenia. Po odparowaniu wody z pieczarek smaż jeszcze chwilę. Możesz dołożyć mięso i pokrojoną wcześniej paprykę. Smaż całość aż papryka się podsmaży a mięso rozgrzeje, czyli około pięć minut.

Teraz wrzuć kawałki pomidorów z puszki oraz plasterki ogórka. Danie należy dusić, koniecznie pod przykryciem ( to bardzo ważne!) przez piętnaście minut. Nie należy przekraczać tego czasu. Po upływie kwadransa koniecznie zdejmij pokrywkę, jednak nie ściągaj naczynia z ognia.

Zaczekaj aż nadmiar wody odparuje z potrawy a sos ulegnie zagęszczeniu.  Teraz możesz posmakować i ewentualnie przyprawić solą i pieprzem, w ilościach takich jak lubisz.

Schab po bałkańsku najlepiej smakuje podany z kaszą gryczaną lub jęczmienną. Świetnie komponuje się również z ryżem.

To apetyczne danie jak większość dań jednogarnkowych jest stosunkowo szybkie i proste w wykonaniu a jego smakiem można cieszyć się przez kilka dni.  Z tego powodu wspaniale sprawdzi się gospodyni, która nie lubi codziennie stać w kuchni przy garnkach, lub zwyczajnie nie ma na to czasu.

Jeżeli nie lubisz jeść tych samych potraw przez kilka dni z rzędu, możesz z powodzeniem zamrozić część schabu po bałkańsku. To sposób na oszczędność nie tylko pieniędzy ale i czasu a mrożone dania nie tracą wiele na wartości.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!