Schab po bałkańsku – jest tak pyszny, że lepiej zrób podwójną porcję. Tak dobrego jeszcze nie jadłaś
Jeśli lubisz leczo, ale nieco znudził Ci się jego smak, mamy dla Ciebie nie lada propozycje – danie bardzo podobne, w którym kiełbasę zastępuje delikatne mięso schabowe. Dzięki zawartości pomidorów i papryk zachęca nie tylko aromatem ale również kolorami. Aż żal nie spróbować!
Składniki:
- około 0,5 kg schabu
- 250 g pieczarek
- 4 papryki różnokolorowe
- 2 cebule
- 3 ogórki kiszone lub konserwowe
- ząbek czosnki
- 2 puszki pomidorów krojonych bez skórek
- łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta pieprzu chilli cayenne
- 0,5 łyżeczki majeranku
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
- mąka pszenna
Przygotowanie:
Papryki umyj, osusz i pozbaw gniazd nasiennych. Następnie pokrój w cieniutkie paseczki. Cebulę obierz i pokrój w piórka a czosnek po obraniu przeciśnij przez praskę. Pieczarki pokrój w plastry i podsmaż.
Ogórki pokrój w niezbyt cienkie plastry. Mięso umyj, osusz i pokrój najpierw jak na kotlety a później w paski. Posyp je przyprawami: słodką papryką, pieprzem kajeńskim, solą, majerankiem i pieprzem. Otocz w mące i podsmaż na rozgrzanym oleju, aż pięknie się zarumieni.
Zdejmij podsmażony schab z patelni. Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu z zasmażka i odrobinie dolanego oleju zeszklij cebulkę. Dodaj czosnek i smaż około pół minuty po czym dodaj pieczarki i smaż aż do połączenia. Po odparowaniu wody z pieczarek smaż jeszcze chwilę. Możesz dołożyć mięso i pokrojoną wcześniej paprykę. Smaż całość aż papryka się podsmaży a mięso rozgrzeje, czyli około pięć minut.
Teraz wrzuć kawałki pomidorów z puszki oraz plasterki ogórka. Danie należy dusić, koniecznie pod przykryciem ( to bardzo ważne!) przez piętnaście minut. Nie należy przekraczać tego czasu. Po upływie kwadransa koniecznie zdejmij pokrywkę, jednak nie ściągaj naczynia z ognia.
Zaczekaj aż nadmiar wody odparuje z potrawy a sos ulegnie zagęszczeniu. Teraz możesz posmakować i ewentualnie przyprawić solą i pieprzem, w ilościach takich jak lubisz.
Schab po bałkańsku najlepiej smakuje podany z kaszą gryczaną lub jęczmienną. Świetnie komponuje się również z ryżem.
To apetyczne danie jak większość dań jednogarnkowych jest stosunkowo szybkie i proste w wykonaniu a jego smakiem można cieszyć się przez kilka dni. Z tego powodu wspaniale sprawdzi się gospodyni, która nie lubi codziennie stać w kuchni przy garnkach, lub zwyczajnie nie ma na to czasu.
Comments are closed.