Delikatny i puszysty sernik lwowski- Nie przegap tego przepisu, bo wychodzi przepysznie.

Jeśli macie ochotę na łatwy i niedrogi przysmak, który pokochają wszyscy Wasi domownicy i goście to mamy przepis doskonały dla Was.

Przekonajcie się sami jak wspaniale rozpływa się w ustach.

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  •  0,5kg twarogu (z wiaderka)
  • 15dag cukru pudru
  • 10dag rodzynek
  • 3 jajka
  • 1 cytryna
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • posypka (do dekoracji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Na początku zmiel na gładką masę twaróg z dodatkiem jajek i obu rodzajów cukru (puder i wanilinowy). Następnie dosyp skrobię i jeszcze raz całość zamieszaj.

Po przygotowaniu wstępnie masy serowej zetrzyj na tarce skórkę z cytryny, a rodzynki namocz w gorącej w wodzie przez około 5 minut. Po tym czasie odcedź rodzynki i dodaj je, wraz ze startą skórką do masy serowej.

Wcześniej przygotowaną blachę wyłóż dokładnie papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto. Równomiernie rozprowadź je łyżką.

Piecz 45 minut w 190 stopniach. Po upływie czasu wyłącz grzanie i bez otwierania drzwiczek trzymaj ciasto w piekarniku jeszcze przez 10 minut. Po upływie wskazanego ciasto wyjmij upieczoną masę twarogową z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

W tym czasie przygotuj polewę czekoladową.

W tym celu w rondelku roztop masło z 2 łyżkami cukru pudru. Gdy mieszanina stanie się jednorodna dodaj śmietanę i zagotuj. Na koniec dodaj kakao i gotuj przez około 3-4 minuty. Uważaj by nie doprowadzić do wrzenia.

Po ostygnięciu sernika polej go czekoladą ze wszystkich stron. By sobie pomóc możesz użyć specjalnego pędzelka.

Po wypełnieniu powyższych punktów posyp całość posypką i wstaw do lodówki na 5-6 godzin. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!