O takim sposobie ich smażenia z pewnością nie słyszałaś: Pyszne, smażone pieczarki.

Pieczarki duszone w białym, wytrawnym winie to jedno z flagowych dań kuchni hiszpańskiej. Przygotowanie go zajmuje niewiele czasu i jest bardzo proste.

To przepyszne danie możesz podać na przystawkę lub jako dodatek do obiadu. To niezwykle aromatyczne danie składa się z niewielu składników.

Aromatyczne pieczarki, smażony czosnek, oliwa z oliwek, białe wino i świeża nać pietruszki. To idealne połączenie, którym zdobędziesz serca swoich domowników.

Składniki:

  • Pieczarki– 400g
  • Wytrawne, białe wino-1/2 szklanki
  • Czosnek-3-4 ząbki
  • Suszona papryczka chili- szczypta
  • Pietruszka- pęczek
  • Oliwa z oliwek- łyżka
  • Sól– szczypta

Przygotowanie:

Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Czosnek obierz z łupin i pokrój w cienkie plasterki.

Na patelnię wlej łyżkę oliwy z oliwek, dodaj posiekany w plasterki czosnek i papryczkę chili. W zależności od tego ile chili dodasz danie może być bardzo ostre lub jedynie lekko pikantne. Dostosuj stopień ostrości do preferencji domowników.

Całość smaż na niewielkim ogniu przez około półtorej minuty. Następnie dodaj pieczarki, posól i dokładnie wymieszaj. Całość smaż na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Gdy pieczarki puszczą wodę i staną się miękkie, dodaj pół szklanki białego, wytrawnego wina. Całość podgrzewaj jeszcze przez 5 minut, dzięki czemu alkohol odparuje. Natkę pietruszki drobno posiekaj i dorzuć na patelnię.

Całość duś jeszcze przez około 5 minut. Podawaj od razu jako samodzielną przystawkę lub jako dodatek do posiłku. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!