Smak mile zaskoczył mnie i gości: Śnieżny puch – szybki serniczek na zimno. Hit każdego przyjęcia

Jeżeli marzycie o lekkim i szybkim w przygotowaniu cieście, to ten przepis jest stworzony idealnie dla Was.

Do przygotowania ciasta potrzebujemy:
  • 0,5 kg trzykrotnie mielonego twarogu z wiaderka,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 2 opakowania galaretek o smaku cytrynowym,
  • 250g śmietanki 36%, zamiennie 30% z dodatkiem śmietan fix,
  • 1 średnie opakowanie herbatników typu Pettit Beurre,
  • 3 czubate łyżki cukru pudru,
  • na wierzch: 60g wiórków kokosowych, 30g masła, 2 łyżki cukru.

Ciasto rozpoczynamy od wyłożenia blachy folią spożywczą. Następnie dwie galaretki rozpuszczamy w 0,5 l gorącej wody, mieszamy je do momentu aż się dokładnie rozpuszczą, czekamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy mikserem do uzyskania sztywnej konsystencji. Do gotowej śmietany dodajemy cukier puder, cukier wanilinowy, a także twaróg.

Żeby uzyskać dobrą masę należy mieszać ją na wolnych obrotach, na koniec dodajemy galaretkę. Stężałą masę wylewamy na rozłożone herbatniki. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło i wiórki kokosowe, podgrzewamy je, dodając w międzyczasie cukier – wiórki podsmażamy aż się zarumienią.

Wiórkami obsypujemy masę w blaszce. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!