You might also like
Wymieszaj razem wszystkie składniki na ciasto.
Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodaj odrobinę mąki, jeśli za gęste dodaj śmietanę.
Wyrobione ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta. Umyte jabłka zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj do nich cukier puder, mielony cynamon i skrop lekko sokiem z cytryny, aby nie sczerniały. Wszystko razem wymieszaj.
Do osobnej miski przełóż mielony mak i wymieszaj go z cukrem pudrem. Można lekko dosłodzić do smaku. Rozwałkowane ciasto posmaruj olejem i wyłóż na nie masę makową. Następnie nałóż starte jabłka. Krawędzie ciasta lekko zagnij i zawiń ciasto w rulonik i lekko nakłuj widelcem.
Na blaszce połóż papier do pieczenia, na który wyłóż zawinięte ciasto. Posmaruj je rozbełtanym jajkiem. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz ciasto około 25 minut.
Comments are closed.