You might also like
Drożdże rozkruszyć do miski. Zalać połową mleka (ok. 150 ml). Dodać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru pudru. Dokładnie wymieszać. Przykryć ścierką lub ręcznikiem kuchennym i zostawić do wyrośnięcia.
Do drugiej, większej miski wsypać resztę przesianej mąki. Dodać sól, olej i cukier. Dokładnie wymieszać na gładką masę, stopniowo dodając wcześniej przygotowane drożdże. Ponownie przykryć ścierką lub ręcznikiem kuchennym i odstawić do zakwaszenia w ciepłym miejscu na około 30 minut.
Zmielony mak wsypać do miski. Zalać wrzątkiem na około 2-3 cm nad makiem. Zostawić na godzinę do wystygnięcia. Po wystygnięciu odlać całą wodę. Mak wymieszać mikserem. Zagotować w garnku mleko z cukrem. Dodać do tego skórkę z cytryny, cukier wanilinowy i zmielony mak. Gotować kilka minut, po czym ostudzić.
Comments are closed.