Obłędnie smakuje. Suszona wieprzowina wg receptury mojej babci – bez chemii i barwników.

Wiele osób chce przygotować samemu dodatki na kanapki bez konserwantów, ulepszaczy smaków i innych stosowanych dodatków.

Wykonując poniższy przepis otrzymuje się gwarancję smaku oraz dłuższą trwałość w porównaniu do sklepowych szynek lub kiełbas. Wymaga wiele czasu na przygotowanie, ale to zupełnie inny smak niż kupionej wędliny.

Składniki:

  • 2 kg wieprzowiny,
  • 500 g soli,
  • 2 łyżeczki pieprzu,
  • 2 łyżeczki nasion kolendry,
  • 4 g tymianku,
  • 4 g rozmarynu,
  • 5 liści laurowych.

Sposób przygotowania:

Wieprzowinę dokładnie umyć i osuszyć owijając ją w papierowy ręcznik w celu wchłonięcia nadmiaru wody. Wyciąć zalegający nadmiar tłuszczu.

Zmielić liść laurowy i kolendrę, a następnie wymieszać tymiankiem, pieprzem oraz rozmarynem. Mięso natrzeć przygotowanymi przyprawami.

Włożyć je do pojemnika i posypać solą z każdej strony, a potem przełożyć do lodówki na 2 dni, aby mięso przeszło marynatą. Regularnie obracać mięso.

Po 2 dniach wyjąć wieprzowinę z lodówki myjąc ją, a następnie ponownie osuszając w papierowym ręczniku. Owinąć czystą i suchą gazą  znowu wstawić do lodówki tym razem na okres około 2 tygodni.

Po tym czasie mięso jest gotowe do spożycia np. na kanapkę. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!