Z 1 szklanki truskawek otrzymasz 1,5 litra domowej roboty syropu. Bez zbędnej chemii i sterylizacji.

Obłędny zapach, za każdym razem gdy otworzysz butelkę! Przepyszny samodzielnie przyrządzony syrop truskawkowy, który otrzymasz z 1 szklanki owoców.

Przepis ten zdradziła mi moja babcia i oryginalnie powstawał z truskawek, jednak robię go również z innych owoców jak np. maliny, porzeczki, poziomki czy jeżyny. Z podanej ilości uzyskasz 1,5 l przepysznego, domowego syropu.

Idealnie sprawdzi się jako baza do orzeźwiającej lemoniady, dodatek do herbaty w zimne jesienno-zimowe wieczory lub uzupełnienie pysznego deseru. Polewam nim także budyń lub naleśniki.

Składniki:

  • 1 szklanka truskawek
  • 80 kawałków liści truskawki lub wiciokrzewu
  • 850 ml wody
  • 1 łyżka kwasku cytrynowego
  • 1 kg cukru (zamiennie można użyć ksylitolu lub innego słodzika, jeżeli zastosujesz ksylitol pamiętaj o jego właściwościach przeczyszczających-nie należy przekraczać 3-4 łyżeczek dziennie)

Przygotowanie:

Po uprzednim dokładnym umyciu truskawek usuń z nich szypułki. Owoce wrzuć do garnka, dodaj do nich wodę i liście o gotuj przez 10 minut. Następnie odcedź je do innego naczynia przelewając przez gazę lub gęste sitko i dobrze wyciśnij.

Do uzyskanego soku dodaj cukier i kwasek cytrynowy i gotuj około 8-10 minut. Gotowy syrop przelej do szklanych butelek.

Tak przygotowany syrop nie wymaga już sterylizacji ponieważ kwasek oraz cukier zapewnią mu długotrwałą świeżość.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!