Włoska szarlotka, którą przygotujesz w kilka minut i do piekarnika. Nie jadłaś jeszcze tak dobrej. Sprawdzony przepis

Szarlotka to ciasto, które jest lubiane przez bardzo wielu ludzi.

Prezentowany przez nas przepis jest bardzo prosty do przygotowania, a sam aromat w trakcie pieczenia jest naprawdę świetny. Dodatkowo wykonanie ciasta według tego przepisu trwa zaledwie kilka minut i wymaga tylko jednej miski.

Niezbędne składniki

  • 5 jabłek
  • 100 gramów masła roztopionego
  • 250 gramów cukru
  • 2 nie za duże, nie za małe jajka
  • cukier waniliowy
  • sok z cytryny
  • pół opakowania proszku do pieczenia
  • 100 mililitrów mleka
  • 100 gramów mąki pszennej

Poza tym

  • masło, aby posmarować formę
  • cukier puder
  • mąką do posypania formy

Jak przygotować?

Pierwszym krokiem jest obranie jabłek i pokrojenie na ćwiartki. Ćwiartki kroimy na cienkie plastry i kropimy sokiem z cytryny.

Wszystkie pozostałe składniki umieścić trzeba w dużej misce (tak, aby się bez problemów zmieściły) i powoli, ale bardzo dokładnie wymieszać. Dzięki temu uzyskać powinno się gładkie ciasto.

Blachę trzeba posmarować masłem i posypać mąką. Na blasze trzeba umieścić jabłka i zalać ciastem. Ciasto trzeba piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.

Na koniec można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!