Z przepisu teściowej więc uważaj: Tarte ciasto w 30 min – Genialnie prosty i szybki przepis na każdą okazję.

Wystarczy tylko 30 minut, aby mieć to cudo na talerzu. Jest proste w przygotowaniu, a do tego zachwyci każde podniebienie.

Jeśli raz go spróbujesz, ciężko będzie Ci o nim zapomnieć. Zakochasz się w delikatnej konsystencji oraz kruszonym cieście. Zobacz, jak przygotować ten smakołyk!

Potrzebujesz:

  • około 200 gram mąki pszennej,
  • 70 gram masła,
  • jajko,
  • 100 gram cukru,
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany,
  • 180 gram twarożku,
  • łyżeczkę proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Na początek ciasto. Zmieszaj ze sobą mąkę, 50 gram cukru, masło, 1 łyżkę śmietany i proszek do pieczenia. Zagniataj ciasto, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji, a następnie zwiń w kulkę. Tak przygotowane ciasto owiń folią spożywczą i pozostaw w lodówce na przynajmniej 15 minut.

W trakcie oczekiwania na ciasto –  zajmij się nadzieniem. Wymieszaj pozostałe składniki – 50 gram cukru, twaróg i 4 łyżki śmietany, aż do uzyskania jednolitej masy. Najlepiej wykorzystać do tego blender.

Po 15 minutach wyjmij ciasto i przekrój je na dwie równe części. Jedną z nich zetrzyj na tarce i wyłóż równomiernie na blaszce do pieczenia. Następnie połóż nadzienie, pomagając sobie łyżką. Drugą część ciasta również zetrzyj i posyp nadzienie na górze.

Piecz około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj, jak będzie jeszcze ciepłe.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!