Uwaga, można się od niego szybko uzależnić. Jego struktura zachwyca delikatnością, co jest efektem wykorzystania lekkich płatków z ciasta tartego. Wystarczy zarezerwować sobie 30 minut wolnego czasu i pyszny deser gotowy!
Zacznij od ciasta. Wymieszaj następujące składniki: mąkę, jajka, 50 g cukru, masło, jedną łyżkę śmietany oraz proszek do pieczenia. Następnie zagnieć z nich ciasto, z którego utwórz kulę. Przygotowaną w ten sposób bryłę zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na około 15 minut.
Czas na serowe nadzienie. Jego przygotowanie zacznij od wymieszania twarogu z 4 łyżkami śmietany oraz resztą cukru. Przełóż wszystko do blendera i zmiksuj do uzyskania gładkiej masy bez grudek. Ustaw piekarnik na 180 stopni.
Wyjmij kulę ciasta z lodówki i przetnij ją na dwie równe części. Teraz będziesz potrzebować odpowiedniej formy do pieczenia oraz tarki. Jedną połówkę ciasta zetrzyj na tarce wprost do blachy, a następnie równomiernie rozrzuć widelcem starte wiórki ciasta po całej formie.
Drugą połówkę ciasta zetrzyj do oddzielnego naczynia – przyda się za chwilę. Wylej serową masę do formy wyłożonej wiórkami z ciasta, a następnie rozprowadź ją równomiernie łyżką. Wierzch posyp startą wcześniej drugą częścią ciasta.
Comments are closed.