Tortille z serem i szynką – to pyszna przekąska, którą często serwuję moim gościom.

Jest to prosta i szybka przekąska, którą często serwuję na spotkaniach rodzinnych i nie tylko.

Cieszą się dużą popularnością i szybko znikają. Chrupiące, pyszne plasterki tortilli doskonale komponują się z aromatycznym, pełnym smaku nadzieniem.
Spróbuj, a zobaczysz!

SKŁADNIKI:

  • plastry tortilli – 1 opakowanie
  • szynka – 300g
  • cebula – 2 szt.
  • ogórek kiszony – 1 szt.
  • papryka słodka – 1 szt.
  • jajko – 2 kawałki
  • ser twardy – 100 g
  • mleko – 2 łyżki stołowe
  • 2 łyżki ketchupu
  • śmietana lub majonez – 100 g
  • Olej
  • Sól według upodobań

PRZYGOTOWANIE:

Obrać cebulę i pokroić ją w drobną kostkę. Posiekaj 1 dużą słodką paprykę, ogórek kiszony i szynkę. Teraz zetrzeć ser i dodać majonez lub kwaśną śmietanę. Posól do smaku. Połącz wszystkie składniki i nakładaj po jednej łyżce na każdy placek tortilli. Zwiń tortillę w ciasny rulon, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.

Wymieszaj jajka w misce. Dodaj do nich 2 łyżki mleka. Dopraw solą. Zanurz tortille w masie jajeczno-mlecznej, a następnie usmaż je z obu stron na oleju. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!