Jeden z przepisów musiałam poznać osobiście i przywieźć do domu. Dowiedz się jak zrobić tureckie kotlety.
Kobieta, która przygotowała te kotlety zostawała z turystami na noc. Jej gościnność wszystkich zadziwiała. Przygotowała dla nas również syty obiad – właśnie te kotlety i warzywa. Całe szczęście podzieliła się ze mną tym przepysznym przepisem.
Wymieszaj w małym naczyniu sok z cytryny i sodę.
Do większej miski włóż obydwa rodzaje mięsa i przygotowaną wcześniej sodę. Dokładnie wymieszaj aż mięso stanie się lepkie.
Następnie dodaj oliwę z oliwek i ugniataj mięso przez następne 5 minut. Po tym czasie zawiń farsz w folię spożywczą i pozostaw w lodówce na dobę.
Zetrzyj cebulę i odsącz, następnie dodaj do niej starty czosnek. Wyjmij farsz z lodówki i wymieszaj z cebula i czosnkiem oraz pieprzem i solą.
Ponownie wszystko wymieszaj i odstaw na 2 godziny do lodówki. W osobnej misce przygotuj wodę do moczenia rąk. wyjmij mięso z lodówki i przygotuj z niego podłużne kotleciki.
Comments are closed.