Stosowany w naszej rodzinie od lat: Co zrobić aby czosnek nie kiełkował i nie gnił – ten sposób zdradziła mi moja babcia.

Wszyscy pamiętamy chyba, jak czosnek przechowywały nasze babcie. Wysuszony i zapleciony w warkocze lub wieńce, wisiał w chłodzie spiżarni. Co jednak zrobić, jeśli warunki domowe nie pozwalają na taki sposób jego przechowywania?

Czosnek jest jedną  z najpopularniejszych roślin uprawnych, stosowanych jako charakterystyczna przyprawa niemal we wszystkich kuchniach świata. W kuchniach słowiańskich stosowany jest do przyprawiania mięs i wędlin, stanowi charakterystyczny składnik żurku, nie sposób zrobić bez niego kiszonych ogórków.

Ale czosnek występuje też w potrawach bardziej egzotycznych. W połączeniu z imbirem i sosem sojowym tworzy charakterystyczny smak dań kuchni chińskiej, wietnamskiej czy tajskiej.

Nie ma w tym nic dziwnego – poza walorami smakowymi, warzywo to posiada bogate właściwości zdrowotne. Jest bombą witaminową, a do tego  pozwala zwalczać infekcje bakteryjne i wirusowe.

W sezonie przeziębieniowo-grypowym jest niezastąpiony! Warto nauczyć się metod przechowywania czosnku, żeby zabezpieczyć się przed jego gniciem czy kiełkowaniem.

Jak powstrzymać kiełkowanie czosnku?

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!