You might also like
Czosnek zawiera wiele substancji odżywczych, co sprawia, że w przypadku kontaktu główki z niewielką nawet ilością wilgoci, rozpoczyna się proces kiełkowania. Skiełkowany czosnek traci nie tylko wartości odżywcze, ale również smak i zapach. Dlatego warto przeciwdziałać temu procesowi.
Jedną z metod może być opalanie korzonków czosnku. Można to zrobić za pomocą zapalniczki, zapalarki do gazu bądź nad palnikiem kuchenki. Delikatne przypalenie miejsca, z którego wystraszają korzonki, zdecydowanie opóźnia kiełkowanie.
Nawet niewielka ilość wilgoci doprowadzić może nie tylko do kiełkowania, ale również gnicia czy pleśnienia czosnkowych główek. Z tego względu warto zastosować metody przechowywania, ograniczające dostęp wilgoci.
Jedną z bardzo skutecznych metod jest przechowywanie czosnkowych główek w dużym, słoju, w warstwach przesypanych produktem o właściwościach higroskopijnych (pochłaniających wilgoć). Może to być gruba sól, ryż, mąka, trociny.
Czosnek układamy warstwami w słoju, przesypujemy wybranym produktem sypkim i tak na zmianę – ostatnią warstwę powinna stanowić substancja sucha. Słoik zakręcamy. W taki sposób można czosnek przechowywać aż do następnego roku, wyjmując ze słoja po jednej główce, kiedy jest nam potrzebna.
Comments are closed.