Sprawdzony przepis na ciasto egipskie – Tak dobrego i zarazem szybkiego ciasta jeszcze nie jadłaś.

Należy go przykryć i poczekać aż wystygnie. Masło należy utrzeć do utrzymania puszystej masy. Do masła należy powoli dodawać wystudzony krem budyniowy i ucierać do uzyskania gładkiej konsystencji.

W rondlu karmelizujemy pozostały cukier. Należy wylać go na pergamin i przykryć kolejną warstwą i poczekać aż stwardnieje. Następnie trzeba pokruszyć, na przykład przy pomocy wałka, cukier na małe kawałeczki. Do ubitej na sztywną pianę śmietany kremówki dodać należy pokruszony karmelizowany cukier i pozostałe posiekane orzechy.

Na paterze należy ułożyć pierwszy blat ciasta i przełożyć go kremem i karmelem z orzechami. Czynność powtórzyć jeszcze dwa razy, by na samym wierzchu ciasta znalazł się karmel z orzechami.

Ciasto egipskie to doskonała propozycja na wiele okazji, na przykład święta, urodziny czy inne spotkania rodzinne. Niepowtarzalny smak ciasta zachwyci każdego gościa!

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!