You might also like
Zimą, kiedy brakuje nam witamin, gołąbki warzywne to świetne danie, które dostarczy nam cennych składników odżywczych oraz poprawi humor. Podstawowymi składnikami gołąbków warzywnych jest kapusta i marchew.
Potrzebna będzie nam:
Na początek należy przygotować liście. W kuchence mikrofalowej umieszczamy całą kapustę i pozostawiamy ją przy niskiej mocy na 10 min. Następnie oddzielamy liście i usuwamy głębie.
Kroimy cebulę w kostkę, można również pokroić ją w półpierścienie. Następnie ścieramy marchew na tarce (średnie oczka). Paprykę kroimy w paski, a papryczkę chili w plasterki.
Następnie podsmażamy cebulę na oleju, dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek oraz paprykę, papryczkę chili i marchew. Wszystkie składniki należy smażyć, aż będą miękkie. Podczas smażenia cały czas je mieszamy. Następnie zostawiamy do ostudzenia.
Podsmażone warzywa owijamy w liście kapusty, podobnie jak klasyczne gołąbki. Później wkładamy je do sterylnych słoików. Pomiędzy gołąbkami albo na boku wkładamy paski pokrojonych buraków.
Do 1 litra wody należy dodać ocet, sól, cukier, ziele angielskie, liść laurowy. Tak przyrządzoną marynatę stawiamy na ogniu i mieszamy. Gołąbki zalewamy marynatą, zamykamy słoje i sterylizujemy przez ok. 25 min. Następnie owijamy kocem słoiki i pozostawiamy do ostygnięcia.
Comments are closed.