Przepis na pikantną domową kiełbasę, której nie dorówna żadna sklepowa. Unikalny przepis tylko tutaj
Świeże, chrupiące pieczywo, masełko i pyszna wędlina?
Ten wiejski smak z pewnością poczujesz dzięki własnoręcznie zrobionej kiełbasie, która bez wątpienia wygrywa z kupioną w sklepie! Tajnikiem smaku jest miód – to dzięki niemu domowa kiełbasa jest soczysta, pyszna i niezwykle aromatyczna.
Składniki:
- 2 kg udek drobiowych (kurczak),
- 1,5 kg świeżej wołowiny,
- 75 g soli,
- półtora szklanki bulionu,
- 1 łyżka płynnego miodu,
- 2 łyżki papryki słodkiej mielonej,
- 1 łyżka mielonego pieprzu,
- 0,5 łyżki startej gałki muszkatołowej,
- 1 łyżka suszonego czosnku,
- po jednej łyżce suszonych ziół: kopru i bazylii,
- 1 kulka czarnego pieprzu,
- osłonki na kiełbasę (poliamidowe lub specjalne jelita zwierzęce).
Przygotowanie:
Mięso z udek kurczaka umyć, oddzielić od kości oraz skóry. Mięso odłożyć, a ze skórek i kości ugotować bulion, przyprawić solą i ziarnkiem pieprzu. Ostudzić, odcedzić i włożyć do lodówki do przestygnięcia.
Mięso wołowe (połowę) wraz z ugotowaną tłustszą częścią kurczaka zmielić w maszynce do mięsa. Najlepiej mielić od razu razem, aby zachować smak. Resztę wołowiny oraz kurczaka (uda oraz pozostałość po bulionie) pokroić w kostkę 2cm x 2cm.
Połączyć całe mięso w dużej misce, zalać miodem i wymieszać. Osobno wymieszać pozostałe przyprawy i zioła. Tak przygotowaną mieszankę przerzucić do mięsnego farszu i zalać bulionem – uważać, aby nie przelać, ponieważ kiełbasa nie będzie zwięzła.
Przygotować osłonki. Nadziewać je farszem tak, aby uzyskać pożądaną wielkość i grubość. Uważać, aby osłonki (jelita) nie pękły i nie nabrały powietrza. Jakość osłonek jest bardzo ważna, aby zachować odpowiedni smak.
W kolejnym etapie należy powiesić kiełbasy pionowo na godzinę/dwie w temperaturze pokojowej. Po tym czasie gotować pęta kiełbasy nie dłużej niż 2 godziny w temperaturze 80-85 stopni – nie we wrzątku, aby się nie rozpadły. Po tym czasie wyjąć, ostudzić i powiesić ponownie – tym razem na pół doby.
Comments are closed.