Przepis na pikantną domową kiełbasę, której nie dorówna żadna sklepowa. Unikalny przepis tylko tutaj

Świeże, chrupiące pieczywo, masełko i pyszna wędlina?

Ten wiejski smak z pewnością poczujesz dzięki własnoręcznie zrobionej kiełbasie, która bez wątpienia wygrywa z kupioną w sklepie! Tajnikiem smaku jest miód – to dzięki niemu domowa kiełbasa jest soczysta, pyszna i niezwykle aromatyczna.

Składniki:

  • 2 kg udek drobiowych (kurczak),
  • 1,5 kg świeżej wołowiny,
  • 75 g soli,
  • półtora szklanki bulionu,
  • 1 łyżka płynnego miodu,
  • 2 łyżki papryki słodkiej mielonej,
  • 1 łyżka mielonego pieprzu,
  • 0,5 łyżki startej gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżka suszonego czosnku,
  • po jednej łyżce suszonych ziół: kopru i bazylii,
  • 1 kulka czarnego pieprzu,
  • osłonki na kiełbasę (poliamidowe lub specjalne jelita zwierzęce).

Przygotowanie:

Mięso z udek kurczaka umyć, oddzielić od kości oraz skóry. Mięso odłożyć, a ze skórek i kości ugotować bulion, przyprawić solą i ziarnkiem pieprzu. Ostudzić, odcedzić i włożyć do lodówki do przestygnięcia.

Mięso wołowe (połowę) wraz z ugotowaną tłustszą częścią kurczaka zmielić w maszynce do mięsa. Najlepiej mielić od razu razem, aby zachować smak. Resztę wołowiny oraz kurczaka (uda oraz pozostałość po bulionie) pokroić w kostkę 2cm x 2cm.

Połączyć całe mięso w dużej misce, zalać miodem i wymieszać. Osobno wymieszać pozostałe przyprawy i zioła. Tak przygotowaną mieszankę przerzucić do mięsnego farszu i zalać bulionem – uważać, aby nie przelać, ponieważ kiełbasa nie będzie zwięzła.

Przygotować osłonki. Nadziewać je farszem tak, aby uzyskać pożądaną wielkość i grubość. Uważać, aby osłonki (jelita) nie pękły i nie nabrały powietrza. Jakość osłonek jest bardzo ważna, aby zachować odpowiedni smak.

W kolejnym etapie należy powiesić kiełbasy pionowo na godzinę/dwie w temperaturze pokojowej. Po tym czasie gotować pęta kiełbasy nie dłużej niż 2 godziny w temperaturze 80-85 stopni – nie we wrzątku, aby się nie rozpadły. Po tym czasie wyjąć, ostudzić i powiesić ponownie – tym razem na pół doby.

Tak przygotowana domowa kiełbasa to prawdziwy przysmak, który z pewnością przypadnie wszystkim domownikom do gustu.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!