Możesz je podawać jako przekąskę i przystawkę. Mogą służyć jako dodatek do drugiego dania. Idealnie pasują na świąteczny stół jako dodatek do jarzynowej sałatki.
Ogórki umyj, odetnij końcówki. Jeśli nie masz małych warzyw, wybierz te większe – wtedy możesz je pokroić na ćwiartki.
Zagotuj wodę i rozpuść w niej cukier. Gdy będzie lekko ostudzona, dodaj do tej zalewy sól i ocet. Wymieszaj dokładnie. Przygotuj słoiki i nakrętki – wysterylizuj je wrzątkiem a następnie dokładnie osusz. Układaj na dnie w każdym z nich kolejno po dwa ząbki czosnku, cztery ziarenka ziela angielskiego, cztery goździki i łyżeczkę musztardowego proszku.
Jeśli nie masz tej przyprawy, zamiast niej wrzuć do każdego słoika kilka ziarenek gorczycy. Nie będzie to ten sam smak, ale przetwory również będą smaczne. Teraz poukładaj ogórki w miarę ciasno, zostawiając od góry kilka centymetrów wolnego miejsca. Zalej całość marynatą.
Słoiki zakręć dokładnie i zapasteryzuj, wkładając je do garnka i gotując nie mniej niż przez 5 minut. Po tym procesie ostrożnie wyciągnij gorące jeszcze słoiki i odwróć je do góry dnem.
Comments are closed.