Wieprzowe zrazy z przepisu mojej babci – od teraz tylko tak je robię. Wychodzą przepysznie

Wieprzowina nawet najprostszej formie smakuje znakomicie, a jest niedoceniana przez wiele osób. To mięso można przygotowywać z wykorzystaniem wielu odmiennych składników i stworzyć niezapomniane potrawy.

Najpopularniejsze wykorzystanie wieprzowiny to oczywiście zrazy! Mamy dla Was świetny przepis na roladki wieprzowe z serem i ogórkiem.

Na pewno przypadną one do gustu nie tylko miłośnikom wieprzowiny, ale też pozostałym osobom.

Składniki:

  • 500 gram wieprzowiny;
  • 2-3 kiszone ogórki;
  • 100-130 gram twardego sera;
  • 2 łyżki soku z cytryny;
  • Sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Mięso należy dokładnie oczyścić, a następnie pokroić na cienkie plasterki. W dalszej kolejności rozbijamy je tłuczkiem, aby były jeszcze cieńsze, a każdy z kawałków doprawiamy pieprzem według uznania. Następnie skraplamy jeszcze sokiem z cytryny. Tak przygotowane mięso wkładamy do odpowiedniego naczynia i pozostawiamy na 30 minut. W tym czasie warto się zająć pozostałymi składnikami.

Ogórki kroimy na drobne części, a ser siekamy na drobne kawałeczki. Po upływie 30 minut należy jeszcze posolić mięso.

W dalszej kolejności rozwijamy każdy kawałek mięsa, a na jego brzegu kładziemy ogórka i kawałek sera. Następnie zwijamy mięso w rolkę tak, aby nadzienie znajdowało się w środku. Warto je jeszcze zabezpieczyć za pomocą wykałaczek, aby się nie rozpadały.

Teraz należy rozgrzać olej, na którym smażymy mięso z obu stron do momentu zarumienienia się. Teraz pozostało już tylko upiec zrazy w piekarniku.

W tym celu układamy je w naczyniu żaroodpornym. Natomiast piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy około 12 minut.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!