Picie wody z ogórków kiszonych jest również polecane diabetykom, jako że przyczynia się do regulacji poziomu glukozy we krwi. Zawartość w tym płynie octu z kolei wpływa korzystnie na świeżość oddechu.
Dla wielu osób sam pomysł picia wody po kiszonych ogórkach czy kapuście może wydawać się dziwaczny czy wręcz odpychający – myśl taka towarzyszy często nawet osobom, które lubią smak kiszonek i regularnie je spożywają, na przykład jako dodatek do dań obiadowych.
Warto jednak przełamać obawy przed wypiciem tego specyficznego napoju i dla własnego zdrowia i dobrego samopoczucia podjąć wyzwanie w postaci regularnego picia niedużych ilości soku z kiszonek, na przykład po kieliszku dziennie przez 7 dni.
Okazuje się, że – pomimo wyrazistego zapachu – smak wody po ogórkach jest całkiem w porządku, względnie delikatny, a wielu osobom nawet dobrze smakuje. Efekty takiego eksperymentu mogą okazać się pozytywnie zaskakujące.
Comments are closed.