Uwielbiam tą przekąskę. Nikt się jej nie oprze. Włoski wypiek w 15 minut. Puszysty i delikatny.

Kuchnia włoska należy do powszechnie znanych na całym świecie i lubianych kuchni. Łączy w sobie takie cechy jak prostota i zarazem niepowtarzalny smak, dlatego nawet niedoświadczeni kucharze, często sięgają po przepisy pochodzące z kraju wina, prawdziwej kawy, pizzy i ojca chrzestnego.

Jak się okazuje , nie tylko pizza i makarony zasługują na uwagę, jest wiele włoskich potraw, bardzo popularnych w większości regionów , a także łatwych do przygotowania w domowej kuchni. Jedną z nich jest włoska Foccacia, nieco zapomniana, poprzez popularność jąka stale i niezachwianie  cieszy się pizza.

Potrawa ta jest często serwowana we włoskich restauracjach jako przystawka, a co ciekawe mimo swojej prostoty, niemal każdy region Włoch może poszczycić się sowim oryginalnym smakiem , tego włoskiego wypieku.

Dziś przepis na Foccacie z mozzarellą , ale zapewniam , że kombinacji jest tak wiele, że można śmiało stwierdzić, że ta potrawa łatwo się nie znudzi. Podstawą jest oczywiście ciasto, którego przygotowanie nie powinno sprawić problemu.

Składniki na ciasto:

  • 10 gram drożdży świeżych lub 4 g drożdży suchych
  • 500 gram mąki pszennej (najlepiej typ 00 , używana oryginalnie we włoskich przepisach na pizze i foccacie, jeśli nie mamy może być typ 450)
  • 300 ml ciepłego mleka (mleko można zastąpić wodą)
  • 80 gram roztopionego i wystudzonego masła (można zastąpić oliwą z oliwek)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka rozmiar M
  • 1 kulka sera mozzarella

Sposób przygotowania:

Z drożdży, ciepłego mleka (lub wody) oraz łyżeczki cukru przygotować zaczyn , w większym naczyniu lub szklance wymieszać składniki aż do rozpuszczenia się drożdży a następnie odstawić na chwilkę aby drożdże zaczęły pracować.

Do miski przesiać mąkę , dodać sól, zaczyn, zamieszać łyżką , następnie dodać jedno jajko i wyrobić, po chwili dodać rozpuszczone masło, wyrabiać do momentu jak ciasto swobodnie będzie odklejać się od ręki (jeśli będzie za rzadkie można dodać trochę mąki, jednak nie za wiele , żeby nie zrobiło się twarde.

Po wyrobieniu, przykryć, odstawić, do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. W międzyczasie , pokroić mozzarelle w cienkie paseczki lub kostkę, a blachę wyłożyć papierem (można piec także w okrągłej blaszce).

Ciasto rozwałkować na kształt blaszki , przy pomocy noża zrobić nacięcia (kratkę) , jeśli pokroiliśmy mozzarelle w paski to paski z sera układamy wzdłuż zrobionych przez nas nacięć, a jeśli ser pokroiliśmy w kostkę to po prostu każdy kawałek mozzarelli układamy na placku lekko ją w niego wciskając ,tak żeby zrobiło się wgłębienie (w tym przypadku nie musimy nacinać ciasta nożem).

Tak przygotowane ciasto przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 30 minut. Po tym czasie smarujemy Foccacie roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika na 200 stopni góra dół. Czas pieczenia to ok 15 minut.

Ser mozzarella można zastąpić np oliwkami, suszonymi pomidorami czy kaparami. Foccacie można także zrobić tylko z ziołami lub grubo mielonym pieprzem i solą.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!