You might also like
Zapiekanki to popularne i całkiem proste dania, które z powodzeniem zaspokoją nasz głód. Oto jeden z genialnych przepisów na przepyszną zapiekankę z mięsa mielonego, ziemniaków i kapusty. Możesz je podawać zarówno na obiad jak i kolację.
Kapustę włóż do dużego garnka z gotującą się wodą i czekaj, aż liście zaczną się rozdzielać. Gotuj je jeszcze przez około 2 minuty. Następnie wyjmij je i ostudź, a potem odkrój twarde części z każdego liścia. Obierz cebulę, pokrój ją w cienkie pół talarki i podsmaż na patelni. Do cebuli dodaj mięso mielone i smaż na niewielkim ogniu.
Ziemniaki obierz i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Dodaj je następnie do mięsa, dosyp sól, pieprz i inne przyprawy na które masz ochotę. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Kiedy mięso będzie już w pełni podsmażone zdejmij patelnię z ognia.
Do miski wrzuć jajka i wlej mleko, a następnie wymieszaj składniki. Liście kapusty umieść w naczyniu żaroodpornym w taki sposób, aby całkowicie przykrywały dno.
Na liście nałóż połowę nadzienia z mięsa i ziemniaków, a na wierzch wlej połowę masy mleczno-jajecznej. Ułóż kolejną warstwy z liści kapusty, nadzienia i masy. Zapiekankę przykryj resztką liści. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Comments are closed.