Ziemniaczane bułeczki – zrób je sama w domu. Właścicielka piekarni zdradziła przepis. Moja rodzina zachwycona

Słyszałeś kiedyś o bułeczkach ziemniaczanych? Jeśli nie, koniecznie musisz ich spróbować! Gdzieniegdzie można je zakupić, ale najlepiej smakują wykonane samodzielnie ze sprawdzonych składników.

Te mięciutkie bułki z ciasta drożdżowego idealnie smakują z nadzieniem zarówno pikantnym, jak i słodkim. Są pyszne nie tylko tego samego dnia po przyrządzeniu, ale również kolejnego.

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki
  • 200 ml mleka
  • 100 ml śmietany (tłustej)
  • 40 g masła
  • 14 g drożdży suchych
  • 3 żółtka jaja
  • 20 g cukru
  • łyżeczka soli

Składniki potrzebne do wykonania nadzienia:

  • około 10 sporych ziemniaków
  • duża cebula
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej
  • sól
  • przyprawy opcjonalnie

Sposób przygotowania:

Podgrzej mleko i wymieszaj je ze śmietaną. Dosyp cukier, dodaj drożdże, pozostaw całość na kwadrans. Utrzyj dwa żółtka jaja z roztopionym masłem. Dodaj do mleka wymieszanego ze śmietaną. Mąkę i sól wymieszaj. Dodawaj płyn niewielkimi porcjami, zagniatając w tym czasie ciasto.

Wsadź ciasto do dużej miski i umieść na godzinę w ciepłym miejscu. Powinno zwiększyć swoją objętość trzykrotnie. Przejdź do przygotowania nadzienia. Ziemniaki obierz i ugotuj w wodzie z solą. Obraną cebulę pokrój w niewielką kostkę. Podsmaż ją delikatnie, aż nabierze złotego koloru.

Kiedy ziemniaki będą ugotowane, odcedź je i ugnieć na puree. Wymieszaj z cebulą, masłem, śmietaną, solą oraz pieprzem. Następnie ostudź całość. Ciasto wyjmij z miski. Podsyp stolnicę oraz ciasto mąką. Ugnieć je. Uformuj z niego kulki o tej samej wielkości i przykryj ściereczką kuchenną.

Z kulek zrób wałeczki, grube na około pół centymetra. Pośrodku każdego ciastka umieść nadzienie i delikatnie zaciśnij brzegi. Wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką lub folią spożywczą i zostaw w temperaturze pokojowej.  Łyżkę śmietany wymieszaj z żółtkiem i posmaruj powstałą miksturą ciastka.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni i piecz ciastka około piętnaście, może dwadzieścia minut, zależnie od konkretnego piekarnika.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!