You might also like
Soczysty i delikatny kurczak wraz z pieczonymi ziemniaczkami smakuje obłędnie, więc znika ze stołu w mgnieniu oka. Lepiej od razu przygotuj podwójną porcję… Spróbuj i przekonaj się sama!
Kurczaka umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Posyp kurczaka ulubionymi przyprawami oraz solą i pieprzem. Potem usmaż go w głębokiej patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor z każdej strony.
Teraz dodaj do kurczaka pokrojoną w cienkie piórka cebulę, podlej wodą i białym winem, jeśli jest taka potrzeba dopraw do smaku. Wymieszaj i duś pod przykryciem na średnim ogniu przez 20 minut. Woda i wino powinny znacznie odparować, a powstały sos – zgęstnieć.
W tym czasie na blaszkę wysmarowaną olejem, poukładaj ziemniaczki pokrojone w plasterki. Posyp solą, pieprzem i przyprawami do smaku. Tak przygotowane ziemniaczki piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 20 minut.
Po tym czasie, wyjmij ziemniaczki z piekarnika i ułóż na nich duszonego kurczaka wraz z sosem, jaki powstał podczas duszenia. Włóż ponownie do piekarnika i piecz przez kolejne 30 minut. Gotowe! Przed podaniem, posyp całość posiekaną natką pietruszki i koperkiem.
Comments are closed.