Każdy marzy o tym, by zjeść pyszne i szybkie dania, dlatego też ziemniaki-po-egipsku są świetnym wyborem. Przepis.

Nie jesteś miłośnikiem ziemniaków lub znudziło Ci się podawanie ich w tradycyjnej formie ?

Ziemniaki po egipsku Cię zaskoczą. Smaczne i sycące niejednokrotnie znajdą się na twoim stole. Świetnie sprawdzą się jako danie samo w sobie jak również dodatek przy grillu. Idealnie dopełni je wiosenna sałatka. 

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 mały przecier pomidorowy lub 200 ml soku pomidorowego
  • 2 łyżeczki oleju
  • 2 duże cebule pokrojone w talarki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego albo śmietany
  • ser do posypania
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Blachę do pieczenia dokładnie naoliwiamy łyżeczką oleju. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w talarki. Na blachę wykładamy pierwszą warstwę pokrojonych ziemniaków i je solimy. Na ziemniaki kładziemy mięso mielone, a następnie pokrojoną cebulę. Doprawiamy do smaku. Przykrywamy całość warstwą ziemniaków.

Zmieszaj śmietanę z sokiem pomidorowym i polej równomiernie po ziemniakach. Tak przygotowane danie przykryj folią spożywczą i włóż do piekarnika nagrzanego do 200° C. Po upływie pół godziny z dania zdejmij folię i włóż do piekarnika jeszcze na 10 minut. Dwie minuty przed końcem pieczenia równomiernie posyp ziemniaki startym serem.

Po rozpuszczeniu się sera danie jest gotowe do spożycia. Smacznego.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!