You might also like
Ziemniaki po egipsku Cię zaskoczą. Smaczne i sycące niejednokrotnie znajdą się na twoim stole. Świetnie sprawdzą się jako danie samo w sobie jak również dodatek przy grillu. Idealnie dopełni je wiosenna sałatka.
Blachę do pieczenia dokładnie naoliwiamy łyżeczką oleju. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w talarki. Na blachę wykładamy pierwszą warstwę pokrojonych ziemniaków i je solimy. Na ziemniaki kładziemy mięso mielone, a następnie pokrojoną cebulę. Doprawiamy do smaku. Przykrywamy całość warstwą ziemniaków.
Zmieszaj śmietanę z sokiem pomidorowym i polej równomiernie po ziemniakach. Tak przygotowane danie przykryj folią spożywczą i włóż do piekarnika nagrzanego do 200° C. Po upływie pół godziny z dania zdejmij folię i włóż do piekarnika jeszcze na 10 minut. Dwie minuty przed końcem pieczenia równomiernie posyp ziemniaki startym serem.
Comments are closed.