Następnym elementem przygotowywanego obiadu jest przyrządzenie sosu. W tym celu pozostała cebula powinna zostać posiekana w drobną kosteczkę. Pokrojoną cebulę wrzucić na głęboką patelnię, dodając również mieloną paprykę, która może być słodka lub ostra, w zależności od upodobań gotującego, śmietanę, mąkę oraz troszeczkę wody.
Wszystko dokładnie wymieszać i na koniec dorzucić pozostały koperek. Niemalże ostatnim krokiem jest dołożenie roladek do przygotowanego sosu. Ilość sosu powinna być odpowiednia, aby roladki były zakryte przez niego w całości. Jeżeli sosu będzie za mało, należy dodać wody, by podnieść jego poziom.
Tak skompletowane danie gotować na małym ogniu około 40 minut pod przykryciem, pamiętając o mieszaniu go co jakiś czas, by zniwelować ryzyko przywarcia do dna. Roladki należy gotować do momentu, w którym mięso będzie miękkie. Można to określić np. nakłuwaniem ich widelcem.
Comments are closed.