Zmniejszają ryzyko lęku, depresji i zawału serca: Przedstawiam Wam 17 źródeł magnezu – Lekarze to potwierdzają.

Współczesna dieta i tryb życia pełen stresu przyczyniają się negatywnie do obniżenia poziomu magnezu w naszych organizmach. Produkowana na szeroką i masową skalę żywność jest wysoko przetwarzana i pozbawiana w procesie produkcyjnym wielu ważnych składników odżywczych.

Przestaliśmy jeść bogate w magnez zboża i brązowy ryż, a częściej decydujemy się na białe pieczywo i ryz pozbawiony swojej cennej i bogatej w magnez łupinki. Tym samym nasza dieta jest o około 75 procent uboższa w magnez niż dieta ludzi w ubiegłym jeszcze wieku.

Czym uzupełnić niedobory magnezu?

Braki magnezu w organizmie można nadrobić, przyjmując specjalne suplementy diety bogate w ten pierwiastek. Dostępne są w każdej aptece. Warto jednak zmienić również nawyki żywieniowe i postarać się, by w naszej diecie nie zabrakło magnezu.

Do produktów spożywczych bogatych w magnez zaliczamy:

  • awokado
  • surowe kakao
  • owoce zaliczane do grupy jagód
  • banany
  • truskawki
  • wszelkie ryby
  • nasiona dyni i słonecznika
  • siemię lniane (nasiona lnu)
  • wszystkie orzechy oraz migdały
  • kapusta pekińska
  • jarmuż
  • brokuły
  • brukselka
  • szpinak
  • sałata rzymska
  • kiełki pszenicy

Pamiętaj, by Twoja dieta była różnorodna i bogata nie tylko w magnez, ale i inne minerały potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania Twojego organizmu!

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!